Hoppa till sidans innehåll

Klubbens åkare gjorde succé i Grönklittsjakten!

30 MAR 2015 08:33
– Drygt 40 barn och ungdomar från klubben deltog och det värmer en tävlingsansvarig. Bra kört av samtliga Orsa SK-åkare. Återväxten i klubben ser mycket bra ut, konstaterar nöjde tävlingsledaren Bror Nilsson.
  • Skapad: 30 MAR 2015 08:33

alva, ellen, anton och daniel jakten 2015

Orsa SK har många lovande ungdomar, här ser vi fyra av dem. Först syskonen Björk; Ellen (tvåa i D11), Alva (tvåa i D13) och Anton, som vann H15, samt Daniel Södersten, som segrade i H19-20.Fotograf: Jörgen Wåger

Strålande solsken ena dagen, blött och tungt dag två.

Det var förutsättningarna för åkarna i Grönklittsjakten.

simon andersson segrade i H21

Falun-Borlänges Simon Andersson var överlägsen i Grönklittsjakten.Fotograf: Jörgen Wåger


Nu spelade det inte Simon Andersson någon roll, han var helt överlägsen i herrklassen.

– Oavsett väder är det bra träning och man kör så fort man bara kan, säger Falun-Borlängeåkaren.

Och när 23-åringen från Borlänge, som numera bor i Falun, tryckte gasen i botten hade konkurrenterna inte skuggan av en chans.

Hans avstånd till slutliga tvåan och klubbkompisen Anton Hedlund var 1.34 efter lördagens 15 kilometer och i söndagens jakstart (10 km) blev den totala segermarginalen 2.52 till Hedlund.

Grönklittsjakten krockade med Årefjällsloppet och hade därför svårt att locka till sig duktiga senioråkare. Simon däremot, som bland annat åkt Tour de Ski, valde att tävla någon mil norr om Orsa i stället för att åka till Jämtland.

– Jag blev sugen att tävla när det är så nära, var hans förklaring till varför han inte utmanade övriga eliten längre norrut i landet.

Lördagens inledande tävling bjöd på strålande sol, dagen efter kom det blötsnö som bidrog till ett trögare före.

Söndagens bistra väder var dock inget som bekymrade Andersson.

– Visst är det skönare om det är soligt och fint, men det spelar ingen roll vad det är för väder, säger herrsegraren.

Noterbart att inte en enda elitdam hade letat sig till Grönklitt.

Däremot var det bra startfält i de yngre klasserna och där fick arrangörsklubben Orsa SK fina placeringar, inte minst genom syskonen Björk. Ellen och Alva tog varsin andraplats i D11 respektive D13 medan storebror Anton segrade i H15.

– Jag hade en ganska stor ledning, 18 sekunder, efter första dagen. I dag gick det lite trögare, men jag drygade ut avståndet, berättar Anton.

I H15 körde Leksands Samuel Oskarsson upp sig från tredje till andra plats i söndagens jaktstart. Han var 28 sekunder efter segrande Anton Björk.

I den tuffa H19-20-klassen tog hemmaåkaren Daniel Södersten fina skalper på ett par åkare som gjort bra resultat på JSM.

Efter första dagen hade Daniel en ledning med 41 sekunder före IK Sterns Alfred Buskqvist. Södersten jagades som bara den av Buskqvist i snöyran, men Orsaåkaren lyckades hålla undan och vinna med tolv sekunder till godo.

Trots segern var inte Daniel helt nöjd.

– Jag har lite ont i ryggen och var inte i toppform.

Södersten går sista året på Fjällgymnasiet i Åsarna och skickar härmed en passning till alla lovande skidåkare som funderar på att söka in till skidgymnasium:

– Det är mina bästa år i livet, konstaterar han.

Jörgen Wåger
0250-59 24 36
Motionärer trivdes i Grönklittsjakten!

Motionsklassen i Grönklittsjakten blev en stor upplevelse för dessa herrar från Stockholm. Nu körde de bara en dag av olika anledningar, men deras intryck gav mersmak.

-Vi är sjukt imponerade över er, bemötandet, arrangemanget mm. Otroligt uppskattat att vi kunde få vara med trots vår totala avsaknad av skidkunnande. Alla vara glada som barn av att få ha nummerlapp och grejer.

Så ett stort tack från oss glada motionärer. /Patrik

Foto: Anders Claesson Orsa SK


Skribent: Bror Nilsson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Orsa SK - Skidor
Kung Gustafs väg 5
79430 Orsa

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info