Hoppa till sidans innehåll

Första nattloppet någonsin går i Orsa

02 FEB 2017 14:29
Många skidåkares genrep inför Nattvasan heter Nattmarathon och kommer att äga rum i Orsa nu på lördag.
Äventyren med pannalampa genom mörkret är det första i sitt slag – någonsin.
  • Uppdaterad: 02 FEB 2017 14:50

Inför säsongen gick Vasaloppet ut med att man lanserar Nattvasan. Ett lopp som går ut att man parvis åker 90 kilometer fristil med pannlampa genom dygnets mörka timmar. Två saker är unikt med tävlingsformen, dels att man åker i mörker, dels att tiden då den sista av de två tävlande korsar mållinjen är den tid som räknas för paret.

Loppet kommer givetvis att äga rum under Vasaloppsveckan som är i månadsskiftet februari-mars.

Som ett genrep inför Nattvasan har Orsa skidklubb tillsammans med Orsa grönklitt bestämt sig för att arrangera Nattmarathon nu på lördag den 4 februari. Det är ett liknande lopp men till skillnad mot Nattvasans 90 kilometer kommer loppet i Orsa att vara 42 kilometer långt.

– Det är 39 par anmälda (i skrivande stund). Taket är 200 anmälda par så än finns det platser kvar. Jag tror det är viktigt att poängtera att även ett klassiskt spår kommer att finnas tillgängligt för de som vill åka klassiskt, man måste inte skejta, säger tävlingsledare Bror Nilsson och fortsätter:

– Startproceduren kommer att bli ganska mäktig. Det kommer att vara fackeltåg med klubbens medlemmar, marschaller och stämningsfull musik. Det blir spännande att se var den här tävlingen tar vägen.

Först hade man annonserat att tävlingen skulle dra i gång 23.00 på men starttiden är nu ändrad och Nattmarathon startar klockan 20.00 på lördagskvällen.

– Från början var det tänkt att åkarna skulle upptäcka hur kroppen fungerar nattetid men vi insåg att starttiden var lite okristlig och ändrade därför till 20.00, säger Bror Nilsson.

Ett par från Team Tynells träningsgrupp är anmälda och kommer att åka som förberedelse inför Nattvasan.

Skribent: Bror Nilsson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Orsa SK - Skidor
Kung Gustafs väg 5
79430 Orsa

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info