Hoppa till sidans innehåll

Grönklittspremiären blev en stor succé för Lager 157 Ski Team

14 NOV 2017 10:53
Lager 157 Ski Team dominerade tre mil långa Grönklittspremiären på söndagsmorgonen.
Britta Johansson Norgren soloåkte till seger i damklassen och Anton Karlsson spurtade ner sina teamkompisar samt Rikard Tynell, Team Tynell.
  • Uppdaterad: 04 DEC 2017 21:04

Britta Johansson Norgren och Anton Karlsson visade fina takter när de åkte hem Grönklittspremiären på söndagsmorgonen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Britta Johansson Norgren och Anton Karlsson visade fina takter när de åkte hem Grönklittspremiären på söndagsmorgonen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Britta och Anton starkast i Grönklittspremiären

Damklassen var liten men naggande god. Britta Johansson Norgren utmanades av starka långloppsåkare som Maria Gräfnings, SAS Pro Team, Lina Korsgren, Åre längdskidklubb, Laila Kveli, Team Tynell och Emilia Lindstedt, Falun Borlänge SK.

Men ingen av utmanarna kunde svara när Britta ökade farten halvvägs.

– Det är alltid lite ovant första racet och man är ganska taggad i början. Men det blev avvaktande ganska länge i loppet, säger Britta.

– Men det svarade bra de gånger jag var framme. Jag försökte jobba väldigt mycket på tekniken. Jag har jobbat på den för att bli bättre på platt-åkning. Det satt bitvis väldigt bra idag. När det gör det så känns det som jag får bra tryck. Det är skönt.

När väl Britta satte fart kunde inte de andra tjejerna följa.

– Lina drog upp farten inför varvningen när det var fem varv kvar och då kontra jag på den för och se om nån var trött och skulle släppa. Då fick jag lucka och därifrån blev det bara att köra, berättar Britta och fortsätter;

– När killarna kom ikapp mig så var dom snälla och tog det lite lugnt ett varv så jag fick hög fart men ändå inte ligga och bomba själv. Så det var jätteskönt.

Resten av loppet fick Britta sällskap av Årsundas Mattias Edvardsson, som blev åtta i herrklassen. Johansson Norgren kunde följa i ryggen på Edvardsson hela vägen och sedan spurta förbi honom på upploppet.

– Det var alldeles perfekt att åka bakom honom. Att hela tiden vara tvungen att ligga på.

Britta i mål som segrare med herr-åttan Mattias Edvardsson snett bakom sig. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Britta i mål som segrare med herr-åttan Mattias Edvardsson snett bakom sig. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nu är det bra två veckor kvar till premiären på Ski Classics och kanske blir något träningsrace i Östersund för Britta innan dess men inga andra tävlingar. Närmast väntar läger med teamet i just Orsa Grönklitt fram till onsdag.

I herrklassen handlade det på slutet om sex åkare. Från Lager 157 Ski Team: Anton Karlsson, Oscar Persson, Marcus Johansson, Jimmie Johnsson och Markus Ottosson. Samt Rikard Tynell, Team Tynell.

Anton Karlsson, känd för sin grymma finish, visade att formen är god i säsongsöppningen och tog segern närmast före Oscar Persson. Sedan passerades mållinjen i tur och ordning av: Marcus Johansson, Jimmie Johnsson, Rikard Tynell och Markus Ottosson.

Anton Karlsson spurtar hem segern närmast före Oscar Persson. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Anton Karlsson spurtar hem segern närmast före Oscar Persson. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

– Det var kul! Dom är starka killarna så fick ligga i, säger Anton.

Den förre Åsarna-åkaren, som nu har Sockertoppen IF som klubbadress bredvid team-tillhörigheten, trivdes i det fina vintervädret med sol och kallsnö.

– Det är början på november och det är ren skidpropaganda. Helt fantastiskt, menar Anton.

Vad säger du om loppet då?
– Många av killarna i teamet var pigga idag och till slut var det vi och Rikard kvar. Så fick jobba mot varandra.

– Det var lite svårt på den här banan idag. Det var ett före som bjöd in till att ligga bakom.

Hur la du upp det på slutet inför avgörandet?
– Det gäller att tänka två steg längre. Tanken var att vara först in på upploppet. Det gällde att ha bra position några hundra meter innan backen ner mot stadion och trycka till och få med sig bra fart in på sista rakan.

Har träningen känts bra inför säsongen?
– Ja visst. Jag ligger fortfarande på en hög volym. Det är några veckor kvar tills det smäller på riktigt. Efter lägret här nu till veckan så får man åka hem och hämta lite överskott. Sen blir det två veckor som är viktiga innan jul. Sen blir det hem och träna igen för det bli ju lite upphåll på viktiga tävlingar.

resdam.jpg

resherr.jpg

Fler bilder från Grönklittspremiären finns här.

Skribent: Bror Nilsson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Orsa SK - Skidor
Kung Gustafs väg 5
79430 Orsa

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info